2nd S.C.S. LARISSA

Terma Karditsis, 411 10, Larissa

Sat, Sun closed

Mon. - Frid. 8.00-13.30
 

“Εκπαίδευση εργαλείο για Επανένταξη” Διεθνής ημέρα Εκπαίδευσης

Στις 13 Οκτωβρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο η διεθνής ημέρα εκπαίδευσης στη φυλακή.  Στο σχολείο μας, που λειτουργεί εδώ και 16 χρόνια στη φυλακή Λάρισας, τιμήθηκε η ημέρα μέσα από προβολή ταινίας και διαφανειών αλλά και δημιουργικές δραστηριότητες αναδείχθηκε από εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους η αξία της εκπαίδευσης στις φυλακές.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από τον Συντονιστή – Σύμβουλο Εκπαίδευσης στο Κ.Κ. Λάρισας Γιώργο Τράντα η κατάσταση που επικρατεί διεθνώς σχετικά με την εκπαίδευση στις φυλακές. Η εκπαιδεύτρια Αγγελική Γραβάλου παρουσίασε το ιστορικό της εκπαίδευσης στις φυλακές, τη νομοθεσία και τις προβλέψεις του σωφρονιστικού κώδικα γι’ αυτήν . Ακολούθως, ο εκπαιδευτής Θεοφάνης Κατσάνος παρουσίασε τις προτάσεις του άρθρου 15β του Καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αναφέρουν ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι βασικό, ότι οι εκπαιδευτικές ανάγκες των φυλακισμένων είναι μεγάλες αφού οι περισσότεροι έχουν πολύ χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, ότι η εκπαίδευση στη φυλακή βοηθά στο να αναβαθμιστεί η προσωπικότητα των φυλακισμένων και να βελτιωθεί η αντιμετώπιση των συνθηκών κράτησης και ότι η εκπαίδευση στη φυλακή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να διευκολυνθεί η επανένταξη του φυλακισμένου στην κοινωνία.

Μετά την προβολή ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με μαρτυρίες εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων σε Καταστήματα Κράτησης του κόσμου έγινε συζήτηση, από την οποία προέκυψε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά χρειάζονται και άλλα, όπως έγκαιρη στελέχωση και χρηματοδότηση των σχολείων καθώς και δημιουργία νέων εκπαιδευτικών δομών, όπως μεταγυμνασιακή εκπαίδευση.

“η εκπαίδευση στη φυλακή βοηθά στο να αναβαθμιστεί η προσωπικότητα των φυλακισμένων και να βελτιωθεί η αντιμετώπιση των συνθηκών κράτησης και ότι η εκπαίδευση στη φυλακή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να διευκολυνθεί η επανένταξη του φυλακισμένου στην κοινωνία.”

Επίσης, οι έγκλειστοι εκπαιδευόμενοι ζήτησαν πρόσβαση περισσότερων στην εκπαίδευση, στη δανειστική βιβλιοθήκη, σε πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα και να προστεθεί το μάθημα της γυμναστικής. Επίσης, ζήτησαν να βοηθηθούν οι έγκλειστοι που έχουν πρόβλημα γραφής ή ανάγνωσης, συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα και εκτός φυλακής και περισσότερες ευκαιρίες, ώστε να συνεχίζουν τις σπουδές και μετά την αποφυλάκισή τους.

Τέλος, εκπαιδευόμενοι απέδωσαν με εικόνες και γράμματα σε μεγάλο χαρτί τα μηνύματά τους για την εκπαίδευση στη φυλακή της Λάρισας, όπου κρατούνται.

Comments are closed.
Δημοσιεύσεις Ανά Μήνα

Πρόσφατα σχόλια

    Teachers