2nd S.C.S. LARISSA

Terma Karditsis, 411 10, Larissa

Sat, Sun closed

Mon. - Frid. 8.00-13.30
 

Τριήμερο αφιέρωμα “Η Εκπαίδευση στην 7η Τέχνη”

“Η Εκπαίδευση στην 7η τέχνη” είναι ο τίτλος της θεματικής εβδομάδας που ξεκίνησε την 24η Ιανουαρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εκπαίδευση.

Πρώτα παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή του σχολείου η σημερινή εκπαιδευτική κατάσταση στον κόσμο και διαφορετικές εικόνες αιθουσών καθώς και εκπαιδευτικά μοντέλα ανά την υφήλιο.

Ακολούθως, προβλήθηκαν οι ταινίες μικρού μήκους:

“Ο δάσκαλος που ταπεινώνεται στον μαθητή” (το πρότυπο του δασκάλου που αναγνωρίζει το λάθος του)

το καλύτερο βίντεο για την εκπαίδευση” (ο δάσκαλος – αυθεντία)

“Έχω διάβασμα” (η μελέτη ως πρόφαση) και το ντοκιμαντέρ

“Απαγορευμένη Εκπαίδευση” (εναλλακτικό μοντέλο εκπαίδευσης).

Τις ταινίες επιμελήθηκε η εκπαιδεύτρια Κοινωνικού Γραμματισμού Αγγελική Γραβάλου.

Μετά την παρουσίαση των ταινιών μικρού μήκους και του ντοκιμαντέρ, τη δεύτερη μέρα ταξιδέψαμε στη μεταπολεμική Γαλλία και παρακολουθήσαμε την προσπάθεια ενός μουσικού, επιτηρητή σε σωφρονιστικό οικοτροφείο ανηλίκων, να μετασχηματίσει το τραυματικό βίωμα μιας αυταρχικής και ανελεύθερης εκπαίδευσης σε διαδικασία χαράς, συνεργασίας, αλληλοβοήθειας και έκφρασης. Η μικρή χορωδία που συστήνει, σε πείσμα όλων των δυσκολιών και των αντιρρήσεων, θα προσφέρει ανάταση στην ψυχή των μικρών μαθητών και θα τους ανοίξει δρόμους που δεν φαντάζονταν.

(Τα Παιδιά της Χορωδίας – Les Choristes) Η τέχνη προσφέρει διέξοδο και στον οχτάχρονο πρωταγωνιστή της τελευταίας ταινίας που παρακολουθήσαμε σήμερα.

Στον Ισάν αρέσει να ζωγραφίζει, όμως τα υπόλοιπα μαθήματα, οι γρήγορες εντολές και οι φωνές τον κάνουν να τα χάνει. Οι δάσκαλοι χάνουν την υπομονή τους και ο πατέρας του εγκαταλείπει την πίστη του μετά τα παράπονα των τελευταίων. Όταν τον στέλνουν οικότροφο, ο Ισάν αισθάνεται μόνος και τιμωρημένος και αφήνει ακόμα και την όρεξη να ζωγραφίζει. Κανένας δεν βρίσκεται να τον καταλαβαίνει, μέχρι τη στιγμή που πιάνει δουλειά στο σχολείο ένας καινούριος δάσκαλος εικαστικών. Αυτή η ταινία από τη μακρινή Ινδία αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα φωτίζοντας τις ξεχωριστές ικανότητες που μπορεί να έχει ένας μαθητής με μαθησιακές δυσκολίες και προσφέρει ένα αναγκαίο μάθημα σε μικρούς και μεγάλους, εκπαιδευόμενους, καθηγητές και γονείς. (Taare Zameen Par – Like Stars on Earth)

Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν το τριήμερο αφιέρωμα «Η εκπαίδευση στην 7η τέχνη» με αμείωτο ενδιαφέρον και συμμετείχαν συναισθηματικά με έκδηλο ενθουσιασμό. Όπως φάνηκε από τις συζητήσεις που ακολούθησαν τις προβολές, το αίτημα για δικαιοσύνη στην εκπαίδευση και σεβασμό στη διαφορετικότητα είναι διαχρονικό και οικουμενικό και οι έγκλειστοι εκπαιδευόμενοι του σχολείου μας το επισφράγισαν για ακόμη μία φορά με τη συμμετοχή τους.

Την επιμέλεια του αφιερώματος είχαν οι εκπαιδεύτριες Αγγελική Γραβάλου και Σοφία Κιόρογλου.

Comments are closed.
Δημοσιεύσεις Ανά Μήνα

Πρόσφατα σχόλια

    Teachers